.:Rakan Saya Yang Lain:.

Thursday, 7 February 2013

Pic : Pesan Ayah Kepada Anak


Assalamualaikum wbt..

Pesanan seorang ayah kepada anaknya, kerana cintakan anaknya, maka ia berpesan..


Ingat sokmo hok mak pesan,
Nak2 kali ambo nak turun jale,
Kito ore Islam, jangan lupakan tuhe,
jangan tinggal semaye..

Hok mak pesan hari-hari,
Pandai-pandai jaga diri sediri,
Bala cekoh jange cari,
Ore khenat kena lari,
Tempat susah jange duk gi.

(Halim Yazid, PESAN MAK)


Ok, thanks ye blogwalking di sini. :)

Cara Topup Melalui Maybank2U


Assalamualaikum wbt..

Saya kongsikan kepada anda yang baru daftar akaun Maybank2U ni, boleh la anda nak topup online sekarang, langkahnya seperti di bawah..Selamat berjaya. Just tutorial untuk yang tak tahu, ada 2 kemudahan di sini, mudahnya cara nak topup dan mudah juga untuk nipiskan duit dalam bank.hehe . Ok thanks semua ye..

Wednesday, 6 February 2013

9 Jenis Anak Syaitan


Asslamualaikum wbt...

Iblis dan Syaitan akan sentiasa mengganggu manusia, bermula dengan memperdayakan manusia dari terjadinya dengan setitik mani hinggalah ke akhir hayat mereka.


Firman Allah SWT mafhumnya:

 "Dan janganlah kamu sekali-kali dipalingkan oleh SYAITAN; sesungguhnya SYAITAN itu musuh yang nyata bagimu. (QS. 43:62).Ilustrasi sahaja

Antara jenis anak-anak (pengikut) dari kalangan syaitan ialah :1. Zalituun

Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.2. Wathiin

Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.


3. A'awan

Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.


4. Haffaf

Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (contoh: disko, kelab malam & tempat yang ada minuman keras).5. Murrah

Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc.6. Masuud

Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.


7. Daasim

Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumah tangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).


8. Walahaan Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain.


9. Lakhuus

Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.Moga-moga kita terhindar dari hasutan pengikut-pengikutnya, kerana telah jelas syaitan itulah musuh yang nyata bagi sekalian umat manusia. Wallahua'lam.

kredit to saper yang wat ni ye..:)

Tuesday, 5 February 2013

Epilog Sendirian


Assalamualaikum wbt..


Aku bermonolog dengan diri sendiri....


Tepuk dada, tanya iman masing-masing..:)


P/S : Komik ini bukan saya yang lukis, cuma nak berkongsi dengan anda semua. Terima kasih kepada pencipta komik ringkas ini (maaf lupa nama dan sumbernya)..hehe

Beginner: 'Basic' Kord Gitar


Assalamualaikum wbt...

Entry ini saya tujukan khas kepada sesiapa yang mahukan kord-kord asas untuk belajar bermain gitar. Ini kerana kebanyakan kebanyakan lagu yang dimainkan akan menggunakan kord-kord ini,walaupun tidak kesemuanya. Sebab itulah anda perlu mahir dulu kord-kord asas sebelum mempelajarinya dengan lebih mendalam seperti 'power kord', 'broken kord' dan sebagainya.


Tips nya hanya satu sahaja, cekalkan hati, kuatkan diri, tekadkan azam, tingkatkan kerajinan untuk berlatih. Ya, LATIHAN itu penting, kerana melalui latihan kecekapan dan kepantasan akan terhasil.  Jangan malas-malas jika anda ingin cepat mahir bermain gitar ini. Sebagai permulaan, mulakan dahulu dengan kord-kord asas seperti di bawah ini.Kord Asas 1Kord Asas 2
# Sedikit TIPS dari saya

Melalui pengalaman saya sendiri, dan setiap orang berbeza pengalaman masing-masing..:)..


Pertama: 
Mulakan dengan memetik tali E-A-D-G-B-E dari atas ke bawah (strum) sekali, sambil anda meletakkan jari untuk kord seperti di atas.

Kedua:
Ulangi petikan tadi sebanyak 3 kali untuk setiap kord. Tujuannya adalah supaya jari anda akan terbiasa dengan kedudukan kord tersebut. 

Ketiga:
Ulangi dan terus ulangi supaya anda terbiasa. Anda boleh jugak menambah petikan strum itu sebanyak mana yang anda rasakan perlu supaya jari sudah biasa dengan kedudukan kord tersebut. Contohnya, strum 20x untuk kord A, 20x untuk kord D dan seterusnya mengikut kerajinan anda.


Hasilnya, jari anda sudah terbiasa akan kedudukan kord-kord di atas. Seterusnya lakukan pula latihan memindahkan dari satu kord ke kord yang  lain.


# Tips Untuk Tukar Kord

1. Buat satu irama supaya anda mudah untuk menukar kord, contohnya yang biasa saya buat seperti irama lagu basic The Drugs Don't Work, klik untuk melihat videoanya di sini.

2. Irama/melodi tersebut ialah >>D-D-D-U-D-U-D-D-D-U-D<< . D mewakili Down (turun) dan U mewakili Up (menaik). Lihat sekali lagi videonya di atas supaya anda lebih jelas cara strumming untuk menghasilkan melodi lagu tersebut tersebut.

3. Setiap kali irama berakhir, tukarkan kepada kord yang lain dan ulangi strumming sehinggalah anda cekap dan mahir menukarkan kord asas di atas tanpa perlu melihat kepada tangan anda ketika memindahkan kord tersebut.


Akhirnya.. Anda sudah boleh menyanyi sambil bermain gitar.


Itulah sedikit sebanyak saya kongsikan dengan anda semua. Semoga berjaya dan moga anda success selalu, dan usaha tangga kejayaan. :)P/S: Saya mengalukan kepada anda semua untuk komen dan perbaiki jika ada yang tersilap. Dan jangan lupa untuk follow ye. :)


Komik: First Time 'Create' Komik


Assalamualaikum wbt..

Cerita dalam komik ini tidak ada kena mengena dengan yang

 hidup atau yang mati. 


Inilah percubaan pertama saya, 

godek-godek maka terhasilah skrip dan cerita ini. 

Lama dah buat cerita ini,

 saja repost balik dari blog lama..


Buat komik ni saya guna software Comic Life, yang versi trial sahaja. hehe.. Aplikasinya yang mudah dan senang untuk diurus. Nah kepada sesiapa yang mahu mencuba, ada bakat yang terpendam, boleh la anda cuba cipta komik sendiri dengan menggunakan software ini.

Ini contoh 'screen shot' ketika saya sedang mengedit dan membuat cerita menggunakan software ini. :)

capture 1


capture 2


So, apa tunggu lagi, jomlah kita membuat komik sama-sama, dan berkongsi cerita sama-sama. Saya tunggu ye.. :)


P/S : Cerita yang terbaik adalah jalan cerita yang dapat memberikan pedoman dan pengajaran kepada kita semua walaupun jalan ceritanya ringkas. :) .Tqvm..Monday, 4 February 2013

Komik: Rajin vs Malas


Assalamualaikum wbt..


Asam garam dalam kehidupan, bak kata pepatah, 'Usaha tangga kejayaan".. 

Yang berusaha akan berjaya dan yang tidak berusaha akan kempunan la untuk melihat kejayaan dalam tangannya.

Animasi ringkas tapi padat..

Hanya sebagai pedoman dalam hidup saya.. :)


Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk).
 (QS Al-Alaq, 96:1)


P/S : Membaca senjata meruntuhkan kejahilan, tapi bagi orang yang berilmu, semakin banyak ilmu di dada makin tawadu' di hatinya.. :)

Komik: Nilailah Dengan Mata Hati


Assalamualaikum wbt..

Boring2 saya 'create' satu kartun untuk anda, moga bermanfaat kepada semua.. :)P/S : Have fun... :)